miércoles, 28 de septiembre de 2016

L'aprenentatge al segle XXI

Hola bonics i boniques!

Aquí estem una setmana més per parlar sobre un tema actual i que ens toca de prop: l'aprenentatge al segle XXI.

A dia d'avui les coses estan evolucionant constantment, sense poder-ho evitar. Hem dit adéu a les classes avorrides i monòtones per deixar pas a la interacció i la participació dins l'aula, gràcies a les noves tecnologies i als nous mètodes d’ensenyament.

Per començar, el rol del professor ha canviat totalment. Els docents han deixat de tenir una actitud autoritària per passar a ser observadors i analítics amb els alumnes i han despertat el seu esperit crític i innovador per tal de poder valorar les noves corrents i incorporar-les al seu ensenyament. Lluny han quedat aquelles classes fredes i sense participació. Ho recordeu, veritat?

D'altra banda, pel que fa als estudiants, a dia d'avui són actius i participatius. Són ells els que ajuden a realitzar les sessions fent les seves aportacions i treballant en equip. Gràcies a la iniciativa i a les ganes d'aprendre aconsegueixen més autonomia i maduresa. I no oblidem que han de ser eficients en l'ús de les eines TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i l'entorn virtual, ja que gràcies a la incorporació de la tecnologia, potencien l’autoaprenentatge, sent crítics i escollint allò que necessiten.

Tot plegat, això ha creat la necessitat de redissenyar els espais d’ensenyament i aprenentatge, posant a l’abast dels estudiants diversos aparells electrònics o deixant que ells mateixos els portin de casa. Gràcies als ordinadors, tauletes, mòbils…, podem estar en línia en tot moment i treballar on i quan vulguem, fet que significa que s’han trencat les barreres establertes per les pròpies aules físiques.

Gràcies a tota aquesta innovació, s’han dut a terme noves metodologies i formes d’aprenentatge com són el Flipped Classroom, m-Leraning, Game-based learning i l’ABP (Aprenentatge Basat en Projectes). Tots aquests són models pedagògics d’ensenyament que es centren en les necessitats individuals d’aprenentatge de cada individu. Això comporta molts beneficis, ja que són mètodes interactius i els alumnes estan motivats i tenen ganes d’aprendre alhora que gaudeixen d’una bona estona. Sense oblidar que també fomenten les habilitats socials i contribueixen a l’alfabetització digital.

Per concloure, podem afirmar que el món està en constant canvi i que no sabem què passarà demà, però com a futurs educadors hem de procurar sempre progressar i no quedar-nos enrere. Hem d’enriquir-nos dia a dia de nous aprenentatges i seguir avançant tots plegats!

A continuació us deixo el link del meu PowToon per tal de que ho entengueu de forma més interactiva:





Gràcies i fins la setmana que ve!


5 comentarios:

  1. I tant que estem en constant canvi!
    Si la societat, també canvia les necessitats de les persones. Per conseqüència, també haurem de fomentar l'evolució de les noves metodologies.
    Com bé dius, el rol del professor ha evolucionat, i per tant ara és l'alumne el principal protagonista de les dinàmiques i, sobretot, el protagonista del seu procés d'aprenentatge, tenint sempre al mestre/professor com ajuda indispensable.
    També estic d'acord amb tu pel que fa a introduir les noves tecnologies a l'aula, però penso que s'hauria de fer una inversió per poder proporcionar aquest element a tothom per no crear desigualtats a l'aula, no trobes?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Totalment d'acord, Laia! Penso que tots mereixem les mateixes oportunitats i que ningú hauria de quedar exclòs. La desigualtat és un aspecte que està present a les nostres vides, però intentarem canviar això, de cara a un futur.

      Gràcies pel comentari, m'agrada poder debatre d'aquests temes amb vosaltres!

      Eliminar
  2. I donem gràcies que el rol del professor hagi canviat. Almenys jo no he experimentat aquest rol autoritari, però pares i amics sí. Sempre és millor poder estar a l'aula d'una forma divertida i poder aprendre tots units que no una classe monòtona, silenciosa i seca.
    Molt bon escrit!!!

    ResponderEliminar
  3. Com a futura docent he de dir que estic totalment d'acord amb tu! Has fet una molt bona reflexió!!

    ResponderEliminar